opvoeden & opgroeien
Baby | Gezondheid en veiligheid

Jeugdgezondheidszorg

Als ouder van je pasgeboren baby krijg je te maken met verschillende soorten hulp en zorg. De eerste week na de bevalling krijg je hulp van de kraamverzorgster. Na de kraamtijd neemt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) dit over. In de eerste periode krijgt je baby een hielprik en een gehoortest.

Ben je benieuwd wat er is veranderd binnen de jeugdgezondheidszorg tijdens de coronacrisis? Dit vind je onderaan deze tekst.

Het huisbezoek

Na ongeveer twee weken komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek. In het eerste huisbezoek maak je kennis met de jeugdverpleegkundige. Zij doet een intake en geeft uitleg over het consultatiebureau (jeugdgezondheidszorg). Ook vraagt ze hoe het met jou en je partner gaat.

Tot slot bekijkt de jeugdverpleegkundige je baby en soms wordt je baby ook gewogen. De jeugdverpleegkundige geeft je alle informatie die je nodig hebt. Je kunt al je vragen stellen.

Het consultatiebureau

Als je baby ongeveer vier weken oud is ga je naar het consultatiebureau. Je krijgt dan het eerste gesprek met de jeugdarts. Tijdens dit gesprek geef je toestemming om je kind te laten vaccineren.

De jeugdarts of jeugdverpleegkundige houdt de eerste vier jaar de groei en ontwikkeling van je baby goed in de gaten. Samen volgen jullie de grove en fijne motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. Verder doet de jeugdarts of jeugdverpleegkundige lichamelijke onderzoeken. Alles wat de jeugdarts en jeugdverpleegkundigen onderzoeken schrijven ze in het dossier van je kind.

Je kunt zelf ook de groei en ontwikkeling bijhouden in de app van de GroeiGids of de I-Grow app.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe het de zorg voor kinderen inricht. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kan vinden genoemd wordt. In sommige gemeenten moet je voor het consultatiebureau naar het CJG, in andere gemeenten is dit weer het Wijkteam.

Jeugdgezondheidszorg tijdens de coronacrisis

De jeugdgezondheidszorg werkt gewoon door tijdens de coronacrisis. Om ouders, kinderen en de medewerkers te beschermen zijn er wel extra maatregelen:

 • Sommige afspraken kunnen vervangen worden door een telefonische afspraak of beeldbellen.
 • Als het wel noodzakelijk is om naar het consultatiebureau te komen, is het belangrijk om met maximaal één ouder te komen en broertjes en zusjes niet mee te nemen. De ouder die meekomt mag geen luchtwegklachten of koorts hebben.
 • Noodzakelijke afspraken worden zoveel mogelijk verspreid gepland. Dit zorgt ervoor dat er steeds zo weinig mogelijk mensen in de wachtkamer aanwezig zijn.
 • Inloopspreekuren gaan zoveel mogelijk door. Het is wel belangrijk om hiervoor een afspraak te maken. Ook hiervoor geldt één ouder en één kind tegelijk. En de ouder die meekomt mag geen luchtwegklachten of koorts hebben. Neem contact op met jouw consultatiebureau om te informeren of er inloopspreekuren plaatsvinden en hoe je hiervoor een afspraak kunt maken.
 • Bijeenkomsten gaan tijdelijk niet door.
 • Het vaccineren van kinderen van nul tot vier jaar gaat gewoon door. Kinderen zijn kwetsbaar voor infectieziekten. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma te halen, óók nu tijdens de coronacrisis.
 • Tot slot gaan ook de gehoorscreening en de hielprik gewoon door.

Heb je vragen over de opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van je kind, wil je meer weten over de corona-maatregelen die genomen zijn of is het onduidelijk of je geplande afspraak via de telefoon of op het consultatiebureau zal plaatsvinden. Neem dan zelf contact op met jouw jeugdgezondheidszorg.

Contactmomenten Jeugdgezondheidszorg

De medewerkers jeugdgezondheidszorg volgen de ontwikkeling van je kind. Ze kunnen je ondersteunen bij de verzorging en opvoeding. Een mogelijke achterstand of afwijking in de ontwikkeling kunnen ze vroegtijdig signaleren. En in overleg met jou tijdig doorverwijzen. Hiervoor nodigen ze je op een aantal momenten uit voor een afspraak in het Centrum voor Jeugd en Gezin of op school.

Heb je een afspraak maar is je kind ziek?

Let op: In verband met corona zijn er veel wijzigingen in de dienstverlening en de openingstijden van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Bekijk de berichtgeving over het coronavirus.

Voelt je kind zich niet helemaal lekker en vraag je je af of het wel verstandig is om naar het Centrum voor Jeugd en Gezin te komen? Soms is het beter om de afspraak te verzetten. Voor je kind is het niet prettig om van huis weg te moeten als het ziek is. En er wordt voorkomen dat andere kinderen in aanraking komen met besmettelijke ziekten.

Je kunt beter niet komen als je kind:

 • hoge koorts heeft (boven de 39 graden);
 • geen hoge koorts heeft, maar wel een zieke indruk maakt;
 • besmettelijke diarree heeft (meer mensen in de omgeving hebben het ook);
 • in contact is geweest met een besmettelijke (kinder)ziekte of een van deze ziekten heeft, zoals waterpokken, RS-virus of kinkhoest;
 • een natte rode uitslag met puskopjes op de lippen en rond de mond heeft (krentenbaard).

Twijfel je ondanks het lijstje hierboven toch of je wel of niet kan komen? Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust even contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen kinderen tegen een aantal ernstige infectieziekten. Tijdens je bezoeken aan het Centrum voor Jeugd en Gezin krijgt je kind de vaccinaties volgens het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). Je ontvangt hierover meer informatie van het RIVM, waaronder een persoonlijk vaccinatiebewijs.

Uitgelicht

Bekijk ook