opvoeden & opgroeien
Basisschoolkind

Basisschoolkind

Als je kind naar de basisschool gaat, ontwikkelt het zich razendsnel op allerlei gebieden, lichamelijk en sociaal-emotioneel. Het groeit van een kleuter in groep 1 naar een (bijna-)puber in groep 8. Om goed te kunnen groeien is gezonde voeding is heel belangrijk. Je kind moet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, niet te veel en niet te weinig. Maar wat houdt dat precies in?

Ook in deze fase ben je druk met het opvoeden van je kind. Je stelt regels en grenzen en probeert daarin consequent te zijn. Maar dat is niet altijd gemakkelijk! Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kind?

En hoe begeleid je je kind bij het gebruik van media?

Bekijk de informatie voer je basisschoolkind en groei en ontwikkeling, gezondheid en welzijn, voeding, verzorging en uiterlijk, gedrag en mediaopvoeding.

Filmpjes voor jou en je kind

In groep 7 van de basisschool wordt elke leerling onderzocht. Het filmpje Naar de jeugdgezondheidszorg laat zien hoe het onderzoek verloopt en hoe je kind dit kan ervaren. Het filmpje is daarom geschikt om het onderzoek met je zoon of dochter voor te bereiden.

Naast dit filmpje over het contactmoment zijn er aanvullende filmpjes (YouTube) voor kinderen en ouders over

  • gevoelens;
  • sociale media;
  • lichamelijke ontwikkeling;
  • pesten.

Veelgestelde vragen

Hoe stel ik grenzen in de opvoeding?

Door regels af te spreken of door positief gedrag te belonen leert je kind waar het aan toe is. Het is belangrijk dat jij en je partner dezelfde grenzen stellen. Wees consequent en pak niet te veel dingen tegelijk aan.

Neem de tijd om negatief gedrag van je kind rustig samen te bespreken. Je kunt voorkomen dat je een grens moet stellen door te zeggen wat je wél van je kind verwacht.

Wat kan ik doen als mijn kind wordt gepest?

Blijf rustig en luister goed naar je kind om te ontdekken wat er aan de hand is. Laat je kind vertellen zonder een oordeel te geven. Vat het verhaal samen en zeg dat je samen naar een oplossing gaat zoeken. Soms wil je kind niet vertellen wat er is gebeurd, omdat het bang is dat het dan nog meer gepest gaat worden. Vertel je kind dat het altijd bij jou terecht kan.

Wordt je kind op school gepest? Neem dan contact op met de leerkracht. Deze kan het pestprobleem met de klas en de pester(s) bespreken.

Wanneer krijgt mijn kind een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie?

Jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 10 worden van het RIVM een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Deze brief ontvang je ongeveer 3 weken voor een vaccinatieronde.

In de brief staat bij welke locatie en op welk tijdstip je een vaccinatie kunt halen.

Een half jaar na de 1e vaccinatie krijg je een uitnodiging voor de 2e vaccinatie.

Uitgelicht

Bekijk ook