opvoeden & opgroeien
Ouderschap | Oudernetwerken

Oudernetwerken

Ouderschap is geweldig, maar soms kan het ook lastig zijn. Als ouder ben je wel eens onzeker. Doe ik wel het goed? Hoe moet ik dit nu weer oplossen? Ervaringen en tips van andere ouders kunnen je dan weer op weg helpen. 

In veel gemeenten zijn oudernetwerken actief. Denk aan mamacafé's, koffieochtenden of ouderbijeenkomsten op school. Een oudernetwerk is een groep van ouders die elkaar ontmoeten om ervaringen, tips en ideeën uit te wisselen. 

Handleidingen voor organiseren van bijeenkomst voor ouders

Denk jij er wel eens over om een oudernetwerk te starten of ben je betrokken bij een oudernetwerk? Bij het CJG kun je diverse handleidingen lenen voor het organiseren van een bijeenkomst. In deze handleidingen staan onder andere:

  • voorbeeldprogramma's;
  • achtergrondinformatie over een onderwerp;
  • vragen om een gesprek op gang te brengen.

De handleidingen zijn ontwikkeld door Family Factory. Bij het CJG zijn handleidingen over onderstaande onderwerpen beschikbaar.

Bijeenkomst Timemanagement voor gezinnen

In deze bijeenkomst kijk je hoe je met je tijd omgaat. Je neemt even afstand van de dagelijkse drukte. Je bekijkt wat in jouw gezin soepel loopt en wat er minder gemakkelijk gaat. Daarna maak je een actieplan, zodat je thuis meteen aan de slag kunt om meer rust in het gezinsleven te brengen.

Bijeenkomst Opvoeden in twee huizen

Na een scheiding blijf je meestal samen met je ex-partner verantwoordelijk voor de opvoeding van je kind. Soms is het lastig om op één lijn te blijven. Hoe zorg je dat de opvoeding van je kind onderwerp van gesprek blijft tussen jullie?

Bijeenkomst Waar ga je heen, naar groep 1

Tijdens deze bijeenkomst word je stap voor stap meegenomen in het proces van het kiezen van een basisschool. Hoe kies je een school die bij je kind past? Je ontdekt wat je echt belangrijk vindt aan een school. Je helpt elkaar met tips en ideeën om je kind een goede start te geven op school.

Bijeenkomst De grote oversteek; voor ouders én kinderen

Als je kind van de basisschool naar de brugklas gaat, is dat niet alleen voor je kind een grote verandering. Ook voor jou als ouder verandert er veel. Hoe kun je ervoor zorgen dat het contact met je kind goed blijft? Tijdens deze bijeenkomst staat het contact tussen ouder en kind centraal. Je praat samen over de dingen die je te wachten staan. 

Aanvragen van een handleiding

Je kunt een handleiding aanvragen door een e-mail te sturen naar infodocu@ggdhm.nl. Voor een aantal bijeenkomsten zijn werkboekjes voor ouders beschikbaar. Deze kun je bestellen bij Family Factory.

 

Inspiratiebox

Bij CJG Zuidplas kun je een Inspiratiebox lenen met materialen die je tijdens een bijeenkomst met ouders kunt gebruiken.